Buildings & Infrastructure

Wij maken dagelijks als vanzelfsprekend gebruik van infrastructuur en gebouwen, die door de bouw- en technieksector zijn gerealiseerd. De bouw levert een cruciale bijdrage aan onze samenleving. De kwaliteit en effectiviteit van de bouwsector bepaalt de kracht van onze economie en de vitaliteit van onze leefomgeving.

Energie in de gebouwde omgeving

De gebouwde omgeving moet in ons land in 2050 energieneutraal zijn. De bouw draagt tot 2050 bij aan de verduurzaming van onze maatschappij door:

  • de bouw van energieneutrale of zelfs energieproducerende nieuwbouwwoningen
  • duurzame renovatie van de bestaande woning- en kantoorvoorraad
  • aanleg van daarvoor benodigde netwerken en lokale energie-infrastructuur
  • volledig circulair maken van de woning- en kantoorbouw.

Lees meer over energie in de gebouwde omgeving.

Infrastructuur

De bestaande infrastructuur veroudert. Door innovatie en onderzoek draagt TNO bij aan de instandhouding, reparatie en renovatie van de bestaande infrastructuur. TNO draagt daarmee bij aan toekomstbestendige wegen, sluizen, bruggen en tunnels.

Lees meer over infrastructuur.

Bouwkwaliteit, innovatie en fieldlabs

In de bouw ontstaan veel innovatieve ideeën. Door kennisdeling en advisering helpt TNO die ideeën concreet te maken. Wij werken samen met onze partners en klanten in fieldlabs. Goede voorbeelden daarvan zijn:

  • Monitoringsystemen op de Brienenoordbrug en Brug 705 in Amsterdam voor het bepalen van de restlevensduur van bruggen.
  • BuildinG in Groningen, waar samen met Hanze Hogeschool gewerkt wordt aan de ontwikkeling van versterkingstechnieken voor aardbevingsbestendig bouwen.
  • Nero Zero woning in Heerhugowaard, waar innovatieve ventilatie- en klimaatsystemen worden gedemonstreerd voor betaalbare energieneutrale woningbouw.

Lees meer over bouwinnovatie.

Glastuinbouw

De Nederlandse kassenbouwsector loopt voorop bij de bouw van high-tech tuinbouwkassen voor verse groenten en bloemen. High-tech kassen zijn op zichzelf een belangrijk exportproduct aan het worden, naast de groenten en bloemen die erin groeien. TNO ondersteunt de kassenbouwsector met kennis en innovaties bij het versterken van haar leidende positie in de wereld.

Lees meer over glastuinbouw.

Door TNO ontwikkelde sensoren luisteren naar scheurgroei
Ons werk

BTIC bevordert wonen en werken in klimaatneutrale bouw en infrastructuur

Het vliegwiel voor bouw-, ontwerp-, en techniekinnovatie. Dat is het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC). Door bedrijfsleven, kennisinstellingen, ministeries en koepelorganisaties te laten samenwerken... Lees verder
Nieuws

Jaaroverzicht 2020: TNO in de media

24 december 2020
Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. Dat doen we niet alleen, maar samen met bedrijven, overheden en tal van organisaties. Lees verder
Nieuws

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

18 november 2020
De bouw- en infrasector wordt geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Naast een grote vervangings- en renovatieopgave van bestaande civiele infrastructuur moet er circulair en energieneutraal... Lees verder
Nieuws

1 op de 7 onderzochte woningen voldoet niet aan WHO norm fijnstof 

21 oktober 2020
In veel Nederlandse woningen is de luchtkwaliteit in de avonduren slecht door fijnstof dat vrijkomt tijdens het bakken en braden van eten. Ook het branden van kaarsen is een forse bron van fijnstof. In... Lees verder
9 - 16februari - maart

TNO draagt bij aan videoserie over tuinbouwinnovaties

Lees verder
Contact

Drs. Peter Paul van 't Veen

  • bouw
  • infrastructuur

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.