Van plastic afval naar circulaire plastics
Minder plastic afval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Om dat te bereiken doet TNO onafhankelijk onderzoek naar circulaire plastics: van innovaties voor nieuwe ontwerpen...
Willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs realiseren, dan moet op elk gebied de CO2-uitstoot met 95% naar beneden. Een circulaire economie vormt de basis van die duurzame samenleving. TNO draagt daaraan bij met oplossingen voor circulaire bouw en infrastructuur en circulaire plastics.
"Verspil het niet! Pak de schaduwzijde van plastics met urgentie aan”
Steeds meer steden, bedrijven en overheden willen hun ecologische voetafdruk verminderen, om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame gebouwde omgeving. Tegelijk willen we dat de overgang naar een circulaire economie efficiënt en positief verloopt. Welke kansen en bedreigingen zijn er, hoe voorkomen we waardevernietiging van goederen en welke circulaire businessmodellen zijn mogelijk?
Steden zijn er om in te leven, maar dienen tegelijk als een enorme voorraadkast aan herbruikbare materialen. TNO ziet dan ook geen afval, maar een wereld aan grondstoffen. Wij helpen bedrijven om producten zo te ontwerpen, dat ze gemakkelijk kunnen worden hergebruikt. En mochten producten toch afval worden, dan ontwikkelen we innovatieve recyclingtechnologieën om grondstoffen terug te winnen.
Het uitgangspunt is dat we producten en materialen zo lang mogelijk in omloop houden. Maar door de hogere eisen aan producten en de groeiende vraag naar maatwerk nemen productstromen juist toe. Met databases en modellen laten we zien hoe die ketens kunnen worden geïnnoveerd en hoe recycling kan worden toegepast.
Met name de bouw biedt volop mogelijkheden om te verduurzamen. Door bijvoorbeeld een betonnen wand modulair te ontwerpen, kan hij aan het einde van de functionele levensduur worden gedemonteerd, opgeknapt en elders opnieuw ingezet. Dat is beter dan het gebruik van de brokstukken als laagwaardige grondstof.
Ook voor de plastics industrie liggen er een belangrijke kansen en uitdagingen. Ons land heeft al een goede positie in het collecteren, sorteren, verwerken, opzuiveren en hergebruiken van plastics. Maar het ontwikkelen van methodes en technologie om nog meer en beter te kunnen recyclen is een belangrijke prioriteit.
In het Brightlands Materials Center (BMC) ontwikkelt TNO samen met partners verbeteringen voor licht gewicht composieten. Als partner in de publiek-private samenwerking Brightsite werken we bovendien aan projecten die uiteenlopen van fundamenteel onderzoek tot het realiseren van pilotinstallaties, waaronder chemische recycling van plastics. Zo helpen we Chemelot en de procesindustrie om hun duurzaamheids- en veiligheidsdoelstellingen te realiseren.
Door slim hergebruik ontstaan nieuwe circulaire businessmodellen en waardeproposities. TNO brengt de kosten en baten van de stappen in de waardeketen in kaart. We analyseren de mogelijkheden en adviseren over de scenario's in een circulaire economie. Daarbij verdiepen we ons ook in de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA), onder andere om de rol van de overheid te benadrukken.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!