Dr. Ir. Ingeborg Kooter (ERT)
- Milieu en Gezondheid / microplastic / fijn stof / luchtkwaliteit / Zeer Zorgwekkende Stoffen / geluid / sensoren
Microplastics ontstaan door het gebruik en uiteenvallen van kunststof producten. Terwijl de toepassing van plastics nog steeds toeneemt, is er weinig bekend over de risico's van de minuscule deeltjes voor de mens. Door daar onderzoek naar te doen helpt TNO bij het ontwikkelen van beleid.
Microplastics ontstaan door het gebruik en uiteenvallen van kunststof producten. Terwijl de toepassing van plastics nog steeds toeneemt, is er weinig bekend over de risico's van de minuscule deeltjes voor de mens. Door daar onderzoek naar te doen helpt TNO bij het ontwikkelen van beleid en het voorkomen van het ontstaan van microplastics.
In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld worden verkocht zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Deze microplastics worden in de cosmetica-industrie microbeads genoemd. Maar ook in andere producten zoals bijvoorbeeld een fleecetrui, plastic flessen of in een portie mosselen vinden we microplastics.
Er is nog relatief weinig bekend over de concentratie microplastics in de lucht en het effect daarvan op onze gezondheid.
Daarom onderzoekt TNO microplastics in de lucht. Daarbij maken we gebruik van onze expertise in de verspreiding van fijnstof. Omdat microplastics hetzelfde gedrag vertonen, kunnen we bestaande instrumenten opnieuw gebruiken. Denk aan een meetcampagne rond de blootstelling aan microplastics in de binnen- en buitenlucht, waarin we de concentratieverschillen op verschillende plekken meten.
Ten tweede onderzoeken we samen met universiteiten en het RIVM het effect van de deeltjes op de mens. Kampen we echt met een probleem of verlaat het plastic zonder problemen het lichaam en zijn er mogelijk geen beleidsinstrumenten nodig? Om die vragen te beantwoorden doen we onderzoek naar de biologische opname en effecten. Wat zijn de voornaamste bronnen en welke gezondheidseffecten heeft blootstelling aan microplastics voor de mens, bijvoorbeeld in de longen en de darmen?
Het inzicht in de blootstelling, de samenstelling en de gezondheidseffecten stelt ons in staat om maatregelen te nemen die de blootstelling aan microplastics kunnen verminderen. Daarnaast werken we in andere onderzoeksprogramma’s samen met de industrie om ‘safe by design’ nieuwe plasticmaterialen te ontwikkelen. Tot slot ondersteunen we beleidsmakers in het ontwikkelen van wet- en regelgeving.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!