Neem contact op met John Zegwaard
Onze aardwetenschappers zoeken antwoorden op adviesvragen over de opbouw, samenstelling en het gebruik van de ondergrond van Nederland, op meer dan 500 meter diepte. We ondersteunen beleidsmakers in het reguleren van de veilige en verantwoorde opsporing, winning en opslag van de delfstoffen olie, aardgas en steenzout. Daar naast stellen we publieke informatie over deze activiteiten beschikbaar aan de maatschappij.
Wij doen onderzoek naar de mogelijkheden die de diepe ondergrond biedt in de transitie naar duurzame energie: het gebruik van aardwarmte en het opslaan van gassen als aardgas, waterstof en kooldioxide.
TNO AGE adviseert het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bij het uitvoeren van de Mijnbouwwet en bij vraagstukken in de huidige energietransitie die een relatie hebben met de diepe ondergrond. Daarnaast werken wij voor decentrale overheden en voor andere stakeholders in het publieke domein, zoals Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en Energiebeheer Nederland (EBN).
Daartoe zamelen we informatie in van de industrie omtrent hun (geplande) activiteiten en data uit onderzoeken, zoals seismiek en boringen. TNO AGE werkt niet voor de industrie.
Veel van onze experts hebben een wetenschappelijke achtergrond in de (petroleum)geologie, natuurkunde of geofysica. Verder werken we veel samen met diverse TNO-afdelingen met een breed scala aan kennis over bijvoorbeeld milieu, klimaat, bouw, bestuur, communicatie, data en informatie.
Openbare rapporten, actuele informatie en data publiceren wij op NLOG, de website die TNO Geologische Dienst Nederland beheert op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zo dragen we bij aan de kennisontwikkeling die nodig is om het gebruik van de ondergrond voor de huidige en toekomstige energievoorziening van Nederland te stimuleren. Ook duiden wij de informatie voor burgers tijdens regionale informatiebijeenkomsten.
Ons werk behoort binnen TNO tot de Roadmap ‘Naar een duurzaam gebruik van de ondergrond’ van de unit Energietransitie. TNO AGE is onderdeel van de Geologische Dienst Nederland.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!