In Nederland is de energietransitie met volle kracht ingezet om te komen tot een CO2-vrij energiesysteem 2050. Offshore windenergie speelt in dat scenario de hoofdrol: de grootste hoeveelheid duurzame elektriciteit zal in Nederland door offshore windparken worden geproduceerd. TNO Windenergie heeft haar focus op de ontwikkeling van offshore windenergie. Kostenreductie en verbeteren van de efficiëntie van windparken zijn net zo belangrijk als de inpassing van offshore windenergie in het energiesysteem en de ecologie.
Neem contact op met Marc Langelaar
TNO ontwikkelt technologie die de windparken op de Noordzee efficiënter en goedkoper maken, maar ook wordt door TNO nieuwe en interessante technologie ontwikkeld die belangrijk wordt na 2030. Onderhoud met robots, energie opwekken op grote hoogte met kites, ontwikkeling van 20-30MW windturbines en multi-rotorsystemen spelen een prominente rol. TNO technologie is belangrijk voor de ontwikkeling van een duurzaam energiesysteem.
TNO Windenergie is de op twee na grootste onderzoeksgroep op het gebied van windenergie. De technologie die TNO ontwikkelt worden na enkele jaren ontwikkeling als commerciële producten in grote windparken gebruikt om kosten per kWh te verlagen en productie te vergroten.
Voorbeelden zijn bladontwerp en regelaars, ontwerp van ondersteuningsconstructies, het gebruik van de geavanceerde TNO modellen om de grootste turbines ter wereld te ontwerpen en het ontwikkelen van geoptimaliseerde installatie en onderhoudsconcepten.
TNO is trots dat in 2019 onze gepatenteerde windparkregeling technologie is gelicenseerd om offshore windparken nog meer te laten produceren. TNO helpt ontwikkelaars van offshore windparken deze te optimaliseren en doet jarenlange metingen met LiDARs op offshore platformen om nauwkeurig de windcondities in kaart te brengen tot 300m hoogte in de gebieden waar Nederlandse offshore windparken worden ontwikkeld.
Offshore windparken zullen in de toekomst grote gebieden op de Noordzee innemen en meer elektriciteit opwekken dan nu. De integratie in het energiesysteem en de ecologie behoeft aandacht en innovaties. TNO ontwikkelt innovaties om flexibiliteit aan het systeem toe te voegen en de business case van de windparken te verbeteren.
In samenwerking met Wageningen Universiteit ontwikkelt TNO een systeemintegratie fieldlab. Multifunctioneel gebruikt van de ruimte richt zich op de ontwikkeling van natuurwaarde in windparken en de ontwikkeling van een zeewier sector.
De horizontale-as, drie-bladige, downwind windturbines worden mede met TNO technologie ontwikkeld tot 12MW en groter. Offshore wind na 2030 moet zoveel groter worden, dat doorbraaktechnologieën noodzakelijk worden om de enorme ontwikkelsnelheid van offshore windenergie te bewerkstelligen tot de grootte die hoort bij een CO2 neutrale maatschappij in 2050.
TNO is betrokken en initieert ontwikkeling van nieuwe en innovatieve technologie. Ondanks dat in de huidige markt deze technologie nog niet commercieel kan worden ingezet, moeten instituten als TNO deze ontwikkelingen verkennen en de basis daarvoor ontwikkelen.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!