Geavanceerde, aangepaste moduletechnologieën voor dunne-film PV worden geïnnoveerd voor verpakking en interconnectie van aangepaste dunne-film toepassingen. Dit als onderdeel van het Solliance Shared Research Program for Innovative Module Technology.

Aanpasbaar achterzijde-interconnectie

Nieuwe geïntegreerde zonnesystemen, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor voertuigintegratie, kunnen afwijkende afmetingen hebben en gebogen zijn om aan te sluiten bij het oppervlak van de toepassing waarin dit zonnesysteem is geïntegreerd. Dit vergt nieuwe ontwerpen en technologie om het elektrische ontwerp van het zonnepaneel aan te passen aan het product. Momenteel zijn dunne-film zonnecellen in een module meestal lange rechte stroken, maar nieuwe vormen kunnen gebogen, ronde of afwijkend gevormde celontwerpen vereisen. Om aan deze eis te voldoen, willen we de komende jaren een volledig digitaal back-end interconnectproces voor CIGS en Perovskiet-gebaseerde zonnecellen demonstreren. Dit het mogelijk om zonnemodules te produceren in elke gewenste vorm en output; flexibele en stevige modules op basis van CIGS of perovskiettechnologie.

Bescherming voor het leven

Een andere stap in de richting van goedkope integratie van aangepaste dunne-film modules is de ontwikkeling van betrouwbare en goedkope bescherming en verpakking. De levensduur van een zonnepaneel is een kritische factor in de kosten van elektriciteitsproductie. Voor harde toepassingen is glas het perfecte verpakkingsmateriaal, maar omdat het stijf en breekbaar is, is het niet geschikt voor de flexibele prestaties van dunne-film PV. Door onderzoek te doen naar kosteneffectieve verpakkingsmaterialen en toepassingsprocessen voor lichtgewicht en flexibele toepassingen, creëren we technologieën voor de beoogde toepassing van dunne film op maat in voertuigen, infrastructuur en gebouwen.

Solliance Solar Research

Visit the website of joint innovation centre Solliance for more info on TFPV.

to website
Contact

Ing. Hans Linden

  • Thin Film Technology

Benieuwd hoe de toekomst van zonne-energie eruit ziet?

Welke keuzes hebben we bij het benutten van zonne-energie in de gebouwde omgeving?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.