Josco Kester
- PV Modules & Applications
De komende jaren zal de opwekking van zonne-energie een steeds belangrijkere rol spelen in onze duurzame energie-mix. Het is van belang dat we hiervoor alle geschikte oppervlakken optimaal benutten. Dit zal leiden tot een grote variëteit aan producten om zonnepanelen te integreren op gebouwen, in infrastructuur, op water, in combinatie met landbouw en zelfs op voertuigen. Nieuwe producten en toepassingen brengen ook nieuwe uitdagingen rond veiligheid met zich mee.
TNO zet expertise en ervaring in om er samen met partners voor te zorgen dat de veiligheidsrisico’s van de huidige systemen en toekomstige producten geminimaliseerd worden. Hiertoe heeft TNO onlangs haar onderzoeksfaciliteiten uitgebreid. Het gaat om extra apparatuur en testopstellingen in het laboratorium, maar ook om mobiele apparatuur voor metingen in het veld. Partijen als fabrikanten en leveranciers, bouwbedrijven, installateurs, projectontwikkelaars, eigenaren van gebouwen, verzekeraars, gemeenten en rijksoverheid zijn mogelijke partners in dit onderzoek.
Al deze partijen hebben behoefte aan kennis over veilig gebruik van zonne-energie en over factoren die een rol spelen in het ontstaan van branden in pv-systemen. Fabrikanten willen weten volgens welke eisen zij de veiligheid van hun zonnemodules kunnen maximaliseren. Voor zon op water en zon in infrastructuur ontbreekt het nog aan duidelijke richtlijnen voor veilige installaties. TNO bouwt nu kennis op op deze gebieden. Dit om te voorkomen dat veiligheid een belemmerende factor wordt voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen.
TNO heeft recent geïnvesteerd in het uitbreiden van de onderzoeksinfrastructuur voor elektrische- en brandveiligheid van zonnepanelen en -systemen. We doen hier met uiteenlopende partijen onderzoek aan bestaande systemen, maar ontwikkelen met hen ook nieuwe producten. Daarbij valt te denken aan oplossingen om het risico op vlambogen, een belangrijke oorzaak van branden door pv-systemen, te minimaliseren of nieuwe technologie die hotspots door schaduw voorkomt. Zo werken we samen met fabrikanten om ontwerprisico’s te elimineren. In ons lab doen we daartoe onder meer uitgebreide elektrotechnische testen en temperatuurmetingen. Dan gaat het over het beproeven van het product zelf, maar ook de interactie met andere materialen, zoals integratie in bouwelementen. Hiermee ontwikkelen we kennis die ook de overheid kan gebruiken bijvoorbeeld voor regelgeving.
Voor uiteenlopende partijen levert TNO expertise over de pv-modules en -systemen in relatie tot vermogenselektronica. We beschikken over geavanceerde testfaciliteiten voor het meten, analyseren en karakteriseren van deze modules. Voor de integratie van zonne-pv in de gebouwde omgeving en infrastructuur werken we in multidisciplinaire teams waarin we kennis over onder meer energie, elektronica en constructies combineren.
Neem contact op met Josco Kester
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!