De transitie naar 100% hernieuwbare energie gaat meer en meer over de inpassing van zonne- en windenergie binnen de beperkte ruimte waarover we beschikken in een land als Nederland. Daarom is het des te belangrijker dat we de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk inzetten. Dit kan door de ruimte die wordt ingenomen door onze ruimtelijke infrastructuur, denk aan wegen, bermen, geluidsschermen, spoorwegen en dijken, zoveel mogelijk te combineren met zonnepanelen. Deze infrastructuur in Nederland neemt zo’n 2000 km2 aan oppervlak in beslag. De Roadmap PV Systemen en Toepassingen voor Nederland voorspelt dat we in de komende 30 jaar 10% hiervan gaan combineren met zonnepanelen. Dit vertegenwoordigt ongeveer 33 GWp aan geïnstalleerd vermogen. Voorbeelden van projecten waarbij TNO zonnepanelen integreerde in de ruimtelijke infrastructuur zijn SolaRoad en Solar Highways en zon op dijken.
Het Nationaal Consortium Zon op Infra is een samenwerkingsverband van nationale, regionale en lokale overheden, bedrijven, kennisinstellingen en belangenorganisaties, geïnitieerd door TNO, Rijkswaterstaat en TKI Urban Energy.
.
Het Nationaal Consortium bevordert innovatie en implementatie van (geïntegreerde) zonne-energiesystemen in de infrastructuur voor spoorwegen, autowegen, vaarwegen en fietspaden in Nederland. Het Nationaal Consortium Zon op Infra streeft ernaar om projecten te initiëren en uit te laten voeren zodat:
Het toepassingsgebied van het Nationaal Consortium richt zich onder andere op:
Het Nationaal Consortium Zon op Infra komt minimaal twee keer per jaar bij elkaar om te netwerken, kennis uit te wisselen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Het is een open en publiek toegankelijk consortium er zijn geen ledenbijdragen.
Neem contact op met Corry de Keizer
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!