Dr. Wiep Folkerts
- Solar Energy
Wateroppervlaktes zoals irrigatiebekkens, baggerdepots, zandwinplassen en bassins bij zuiveringsinstallaties kunnen nu al ingezet worden voor opwekking van zonne-energie in de leefomgeving. Als volgende stap kunnen opties en uitvoeringsvormen gecreëerd worden voor zonne-energie op grotere binnenwateren. Op het IJsselmeer kan dat wellicht in de vorm van drijvende zonneparken binnen een kunstmatig ringvormig eiland (atol). Op de langere termijn zullen ook zonneparken op zee technisch en economisch haalbaar worden, bijvoorbeeld in combinatie met offshore windparken.
Mogelijke voordelen van drijvende zonneparken zijn:
Zon op water projecten zullen relatief vaak uitgevoerd worden op locaties waar ook windenergie wordt opgewekt. Aangezien zonne-energie en windenergie in hoge mate complementair zijn in de tijd, kan hiermee een effectiviteitsvoordeel behaald worden voor wat betreft de investering in de benodigde elektrische infrastructuur.
De belangrijkste uitdagingen voor zon op water zijn:
Het Nationaal Consortium Zon op Water is een Nederlands consortium dat de samenwerking en de kennisuitwisseling op het gebied van drijvende zonneparken wil bevorderen.
Onderstaande grafiek toont de verwachting van het Nationaal Consortium voor de ontwikkeling van het geïnstalleerd vermogen drijvende zonnepanelen op basis van informatie van de waterbeherende partijen in het Nationaal Consortium Zon op Water.
Neem contact op met Wiep Folkerts
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!