Dr. Jan Kroon
- PV Modules
Voor TNO past dit onderzoek in een reeks activiteiten om zoveel mogelijk bestaand oppervlak te benutten voor het opwekken van zonne-energie. Bij drijvende zonnepanelen op zee gaat het steeds om een goede balans tussen maximale opbrengst en inpassing in de omgeving, zowel op land als op water. Binnen TNO leveren verschillende expertisegebieden en labs bijdragen aan deze projecten. Dat betreft zowel componenten voor zonne-energie (modules en elektronica), complete systemen, als ook nieuwe meetmethoden om systemen en componenten te onderzoeken. Zo voorziet TNO de panelen van sensoren en vermogensmeters om de prestaties van de modules onder uiteenlopende omstandigheden te meten. Daaruit moet onder meer blijken welke invloeden hevige schommelingen hebben op de energieopbrengst.
De eerste drijvende pontons van het bedrijf Oceans of Energy hebben inmiddels stormen en hoge golven doorstaan op een testlocatie voor de kust van Zeeland. Een eerste stap om aan te tonen dat drijvende zonnepanelen op zee onder zware weersomstandigheden kunnen blijven functioneren. TNO is bij dit project getiteld ‘Zon op zee’ betrokken om de ontwerp-opties en de opbrengsten van het zonne-energie systeem te onderzoeken. In dit project doet het maritieme onderzoeksinstituut MARIN onderzoek naar de robuustheid bij hoge golven, in eerste instantie met behulp van schaalmodellen in een testbassin. TNO verzamelt vier seizoenen lang data om uitspraken te kunnen doen over de prestaties van zonnemodules op zee. Die gegevens zijn verder interessant om te vergelijken met de opbrengst van zonnepanelen op land
Naast de benadering gebaseerd op rigide constructies, onderzoekt TNO samen met andere partijen een concept op basis van een flexibele constructie. Dit werk gebeurt in een project met de titel Solar@Sea. Het basisidee hierbij is om de constructie optimaal te laten meebewegen met de golven en daarbij ook flexibele zonnepanelen toe te passen. Zo kunnen we wellicht tot een alternatieve oplossing komen die bestand is tegen de krachten van de natuur én een hoge opbrengst gehaald kan worden. De eerste proeven met dit concept op binnenwater waren veelbelovend.
TNO levert een bijdrage aan het nieuwe offshore windpark Hollandse Kust (noord) dat het consortium CrossWind, een joint venture van Shell in Nederland en Eneco, gaat bouwen. Samen met CrossWind werkt TNO aan onderzoek en demonstratie van zonne-energie op zee bij dit nieuwe offshore windpark. Het offshore windpark Hollandse Kust (noord) zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn. De demonstratie offshore solar op deze locatie zal 0,5 MWp groot zijn en is gepland voor 2025.
Neem contact op met Jan Kroon
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!