Ons werk

Health Technology & Digital Health: mensen gezonder maken

Digitale gezondheidsinterventies, oftewel ‘digital health’, kunnen bijdragen aan effectieve en duurzame gezondheidszorg. Met de inzet van de nieuwste technologie, apps en data kunnen we mensen gezonder maken. TNO wil de impact van digital health verder vergroten en daarbij centraal stellen dat iedereen zelf de regie over zijn of haar eigen gezondheid heeft.

Mensen verzamelen tegenwoordig veel gezondheidsdata met apps die bijvoorbeeld hartslag, dagelijkse activiteit of voeding registreren. Deze data is waardevol voor zowel burgers als wetenschappers. De data kan worden gebruikt om modellen en adviessystemen te ontwikkelen. Deze middelen kunnen patiënten en gezonde personen ondersteunen en adviseren over hun gezondheid en leefstijl. Personen zouden zelf moeten kunnen aangeven voor welke doeleinden welke data door wie gebruikt kan worden. Transparantie leidt tot vertrouwen, en veilige dataopslag is cruciaal.

Sense, act & reason

“Het op een veilige manier vastleggen van persoonlijke data vanaf de geboorte tot aan het einde van het leven, en vervolgens inzetten voor persoonlijke ondersteuning of adviezen en voorspellende modellen, kan de gezondheid(szorg) bevorderen”, stelt Jildau Bouwman, programmamanager Digital Health. Als TNO zetten we ons hiervoor in binnen drie programma lijnen: sense (verkrijgen, veilig opslaan en managen van data), reason (modeleren en interpreteren van data) en act (interacteren met individuen door middel van apps en interventies ontwikkelen om gedrag te veranderen).

Ontwikkelprincipes

Voor alle drie de lijnen en de ontwikkeling van tools zijn vier principes van belang: 1) Omdat iedere persoon een andere genetica, historie en voorkeuren heeft, heeft iedereen andere behoeften om gezond te blijven, om deze reden moet de verzameling, analyse en advies van digital health persoonlijk zijn. 2) Om te komen van data naar adviezen zijn geldige en betrouwbare predictiemodellen voor gezondheid en ziekten zijn nodig. Hiervoor integreren we grote gezondheidsdatabases en domeinkennis door middel van Artificial Intelligence (AI) en andere modeleringstechnieken. 3) Goede ontsluiting van eigen data en connecties met publieke data is cruciaal om goede modellen te ontwikkelen. 4) En tot slot dienen gegevens zeer goed beschermd en beveiligd te worden.

Privacy, big data en digital health zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de uitdagingen die komen kijken bij het verwerken van gevoelige, persoonlijke data het hoofd te bieden heeft TNO onder andere het model RESPECT4U ontwikkeld.
Het werk in deze roadmap gebeurt vanzelfsprekend in nauwe samenwerking met de roadmaps Biomedical Health, Jeugd en Arbeid.

Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van Digital Health of met ons samenwerken? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Lees ook

Kennis

Gezondere samenleving door AI

Een steeds ongezondere levensstijl leidt tot hogere kosten voor de gezondheidszorg. Gelukkig kan het gebruik van artificiële intelligentie de zorgkwaliteit verbeteren, de kosten verlagen en ons gezonder... Lees verder
Thema

Artificiële intelligentie - van onderzoek tot toepassing

Kunstmatige intelligentie oftewel artificial intelligence (AI) betreft het vermogen van machines om intelligent gedrag te vertonen. AI zal de manier veranderen waarop we leven, werken en reizen. Het zal... Lees verder
Nieuws

Arbobalans 2020: Kosten verzuim door beroepsziekten in vier jaar tijd verdubbeld naar 2,5 miljard euro

05 februari 2021
Werknemers die in 2018 een beroepsziekte opliepen, verzuimen gemiddeld 39 dagen méér dan werknemers die in dat jaar geen beroepsziekte opliepen. De kosten van dit extra verzuim worden geschat op 2,5 miljard... Lees verder
Nieuws

Jaaroverzicht 2020: TNO in de media

24 december 2020
Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. Dat doen we niet alleen, maar samen met bedrijven, overheden en tal van organisaties. Lees verder
Nieuws

World Prematurity Day; de zwangerschappen van 35-jarigen die zelf te vroeg geboren zijn

17 november 2020
1 op 10 baby's worden wereldwijd te vroeg geboren. Op 17 november wordt hier jaarlijks wereldwijd aandacht voor gevraagd tijdens World Prematurity Day. Sinds 1983 wordt er onderzoek gedaan naar alle 1.338... Lees verder

Contact

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.