Het verschil tussen mensen met een baan en mensen met lage kansen op een baan is veelal ook het verschil tussen mensen die wel en niet maatschappelijk mee kunnen komen, tussen mensen met en zonder toekomstperspectief. Geen werk is vaak synoniem voor weinig inkomsten, lage kansen op goed onderwijs, meer risico op gezondheidsproblemen en minder mogelijkheden voor een leven in voorspoed.
De inzet op de werkvloer van innovatieve inclusieve technologieën als augmented reality, exoskeletten of bijvoorbeeld robots biedt mensen met een beperking nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Een aantal pilots moet kennis opleveren over de toepasbaarheid van deze technologieën inclusief kosten-batenanalyses.
Het is meer en meer aan gemeenten om kansen te keren, generatiepatronen te doorbreken en mensen zo volwaardig mogelijk te laten participeren in onze samenleving. Juist in het sociale domein is het belangrijk om te experimenteren met nieuwe aanpakken, te leren van de ervaringen en zo kennis op te bouwen over welke aanpak waarom werkt bij wie. Methodisch onderbouwd werken vormt daarbij de kern van professioneel handelen.
Professionals die methodisch onderbouwd werken verbinden hun expertise en werkervaring niet alleen met inzichten uit wetenschappelijk onderzoek maar ook met de vragen en ervaringen van werkzoekenden zelf. TNO onderzoekt op welke manieren de werkzoekende partner kan worden bij de diverse besluiten die worden genomen over passende ondersteuning.
Bedrijven zullen intensief betrokken moeten worden bij het vinden van mogelijke oplossingen. Velen doen daar al aan mee, nog veel meer zullen moeten volgen. Voor werkgevers, adviseurs en HR-managers zijn handvatten nodig om bedrijven inclusiever te maken. Voor hen ontwikkelt TNO kennis en tools om inclusief ondernemen en duurzame inzetbaarheid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun bedrijf te ondersteunen.
Bovenstaande projecten vallen onder het kennisinvesteringsproject Inclusive Work: Meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Binnen dit project ondersteunt TNO, gemeenten en bedrijven bij het vinden en uitvoeren van effectieve aanpakken voor een meer inclusieve arbeidsmarkt.
TNO streeft naar 3 of 4 ‘inclusieve koploperregio’s' in 2021, die samen met gemeenten, bedrijven, cliënt- en beroepsorganisaties en kennisinstellingen nieuwe en bestaande kennis en innovatie inzetten om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!