Smart Industry

Smart Industry staat voor verregaande digitalisering, het aan elkaar koppelen van producten, machines en mensen én de inzet van nieuwe productietechnologie. Dit biedt veel kansen voor bestaande en nieuwe bedrijven in alle sectoren en is goed voor de concurrentiepositie van Nederland wereldwijd.

Door het optimaliseren van productie met inzet van ICT en nieuwe productietechnologieën zoals 3D-printen, wordt produceren efficiënter, goedkoper en kwalitatief hoogwaardiger. Slimmere machines, robots en andere onderdelen van het productieproces communiceren onderling en werken zo optimaal samen. Dat optimaliseren gebeurt niet alleen binnen bedrijven maar juist ook door samenwerking tussen verschillende bedrijven in de waardeketen.

In Smart Industry wordt het mogelijk uit grote en diverse informatiestromen nieuwe business te creëren op basis van nieuwe, deels op elkaar inwerkende, technologieën zoals: big dataprocessing, het Internet of Things, nieuwe generatie adaptieve robots, 3D printing, nanotechnologie en miniaturisering en nieuwe sensortechnologie.

Nederland heeft alles in huis om van Smart Industry een succes te maken. We hebben een krachtige industriële basis van grote én mkb-ondernemingen. We hebben een uitstekende ICT-infrastructuur, goede logistiek, goed opgeleide medewerkers en samenwerking zit in ons DNA. Het ontwikkelen van nieuwe initiatieven wordt dan ook gestimuleerd door het opzetten van regionale fieldlabs waarin bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen samenwerken.

PLATFORM SMART INDUSTRY

Om dit te realiseren hebben FME, TNO, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW, de KvK en de ROMs de handen ineen geslagen en het Smart Industry Platform opgericht.

Smart Industry; trends en ontwikkelingen

AGENDA SMART INDUSTRY 2018-2021

De ambitie is om Nederland als modern industrieland naar een hoger niveau te tillen.  Om dit te realiseren komt in de periode 2018-2021 de focus te liggen op implementatie en opschaling. U kunt de speerpunten en inhoudelijke ambities lezen in de Agenda Smart Industry 2018-2021.

TNO Insights: https://www.tno.nl/nl/tno-insights/artikelen/smart-industry/

FIELDLABS

Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren alsmede een omgeving waarin mensen deze oplossingen leren toe te passen. Momenteel zijn 31 Smart Industry Fieldlabs actief.

Meer informatie over het aanvragen van een Fieldlab en inzicht in de bestaande Fieldlabs zijn te vinden het Smart Industry Platform.

Webinar

Het 4e DVC-SI Webinar - GAIA X - Data naar de cloud voor de maakindustrie, vindt online plaats op 16 december 2020, 15:30 - 17:00. Data naar de cloud - slim, veilig en vertrouwd? Moeten we toe naar een Europese cloud voor de Nederlandse maakindustrie? Neem deel aan het webinar en ontdek hoe je productie slimmer kunt maken door het gebruik van data en een cloud.

Meer weten over GAIA-X voor de maakindustrie?

Meld je aan voor het webinar op 16 december, 15:30 - 17:00

Aanmelden

SMART INDUSTRY SCAN

Benieuwd of Smart Industry in uw bedrijf past en wat de kansen en mogelijkheden voor u zijn?  De TNO Smart Industry Scan geeft u in 6 stappen inzicht in de ontwikkelingen en mogelijkheden voor uw bedrijf. Doe hier de scan.

Nieuws

Jaaroverzicht 2020: TNO in de media

24 december 2020
Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. Dat doen we niet alleen, maar samen met bedrijven, overheden en tal van organisaties. Lees verder
Nieuws

Samen met Europese partners gaat TNO toeleverketens helpen inspelen op door Covid gewijzigde vraag

10 december 2020
TNO gaat de komende twee jaar samenwerken met een groep van 23 Europese partners waaronder het Nederlandse Brainport Industries: de netwerkorganisatie voor high-tech toeleveranciers in de high-tech industrie,... Lees verder
Nieuws

Duitsland en Nederland komen met een bilaterale agenda over waterstof en groene elektronen voor de industrie

15 oktober 2020
In een bilaterale virtuele workshop tussen Duitsland en Nederland hebben circa honderd deskundigen van de industrie, kennisinstellingen, regio's en overheden ideeën besproken voor een bilaterale agenda... Lees verder

Contact

Ir. Sam Helmer

  • Smart Industry
  • Consortiumvorming
  • Publiek private samenwerking
  • High Tech Systemen en Materialen

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.