Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Van baanbrekend klimaatonderzoek, satellieten voor observatiesystemen tot non-invasief medisch onderzoek, de fabricage van chips en satellietcommunicatie. We hebben veel te danken aan optische wetenschappelijke instrumenten en ook aan het gebruik daarvan in de ruimtevaart. Nederland heeft een sterke internationale positie in het ontwikkelen en realiseren van innovatieve en optische instrumenten voor de ruimtevaart en de wetenschap. 

TNO is vanaf de oprichting actief met geavanceerde optische instrumenten en ontwikkelt al meer dan 50 jaar instrumenten voor de ruimtevaart, astronomie, wetenschappelijk onderzoek en ook voor de maakindustrie. Met het realiseren van instrumenten voor het meten van de ozonlaag (GOME en TROPOMI) en een ruimtetelescoop (GAIA) als enkele herkenbare voorbeelden. Die meetinstrumenten dragen bij aan het aanpakken van belangrijke maatschappelijke issues, helpen de wetenschap vooruit en vormen de basis voor een hoogtechnologische industrie en werkgelegenheid in Nederland.

50 jaar Space onderzoek bij TNO

Toekomstperspectief

De ruimte speelt een cruciale rol in het dagelijks leven van iedereen op aarde. Satellieten voor communicatie, aardobservatie en astronomie worden een steeds crucialer onderdeel van de infrastructuur van onze planeet. In nauwe samenwerking met de industrie levert TNO Space & Scientific Instrumentation baanbrekende technologie voor instrumenten voor ruimtevaart en wetenschap. Kees Buijsrogge, directeur Space & Scientific Instrumentation: “Wij doen dit om luchtvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan, om meer inzicht in het universum te krijgen, veilige breedbandconnectiviteit mogelijk te maken en economische groei te stimuleren.”

Impact

“Al meer dan 50 jaar ontwikkelen wij instrumenten van wereldklasse. Tientallen satellieten en grondgebaseerde telescopen zijn uitgerust met systemen die door TNO zijn ontworpen, gebouwd en getest. Onze technologie omvat spectrometers voor aardobservatie en optomechanische instrumenten. Ook leveren we hightech-onderdelen voor astronomie en optische communicatie.”

meer weten over ons werk op het gebied van Space & Scientific Instrumentation?

Lees dan verder naar meer voorbeelden van ons werk, of neem contact met ons op

Contact opnemen
Nieuws

TNO en Demcon leveren cruciale technologie voor 's werelds grootste telescoop

02 februari 2021
De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) werkt in Chili aan de bouw van 's werelds grootste telescoop, de Extremely Large Telescope  (ELT). TNO gaat hiervoor samen met Demcon Focal cruciale technologie... Lees verder
Nieuws

Optische satellietcommunicatie: De volgende generatie communicatie-instrumenten voor ruimtewetenschap en -verkenning

28 januari 2021
Ruimtevaartorganisaties over de hele wereld hebben hun zinnen gezet op de maan en de diepe ruimte. Maar bij missies naar de maan of zelfs nog verder, naar Mars, wordt het steeds moeilijker de enorme hoeveelheden... Lees verder
Nieuws

Jaaroverzicht 2020: TNO in de media

24 december 2020
Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. Dat doen we niet alleen, maar samen met bedrijven, overheden en tal van organisaties. Lees verder

Whitepaper: Risicobeperking bij escalatie in de ruimte

Vier aanbevelingen om minder kwetsbaar te worden bij satellietuitval

Nu lezen
Contact

Drs. Kees Buijsrogge

  • Space
  • Scientific instrumentation
  • Earth observation
  • Remote sensing
  • Optical Satellite Communication

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.