Ons werk

SatCom | Datacommunicatie via optisch spectrum

TNO werkt met bedrijfsleven aan datacommunicatie via optisch spectrum

Het dataverkeer groeit exponentieel. De behoefte aan bandbreedte vergt doorlopend enorme investeringen in netwerken, maar lang niet alle gebieden zijn wereldwijd af te dekken. Dat vraagt om een onconventionele, slimme oplossing. TNO heeft het initiatief genomen om communicatie via de satelliet technologisch op geheel nieuwe leest te schoeien.

Satellietcommunicatie is nu nog kostbaar, relatief smalbandig en de beveiliging van het dataverkeer is vaak onvoldoende. Die nadelen zijn onlosmakelijk verbonden aan de huidige technologie van het radiofrequentie spectrum (RF). TNO wil, in samenwerking met het bedrijfsleven en andere partners, datacommunicatie via het optische spectrum gaan realiseren.

Doorbraak als EUV

Dat zou alle nadelen van RF in één klap teniet doen en bovendien komt breedbandig internetverkeer ook in afgelegen gebieden binnen handbereik. Maar technologisch zijn de opgaven enorm. Commerciële satellietcommunicatie is nog volledig op RF gebaseerd en de ommezwaai naar het optische spectrum zou in alle opzichten revolutionair zijn. Het gaat om een technologische doorbraak die vergelijkbaar is met de ontwikkeling van extreem ultraviolet licht (EUV) in de wereld van de lithografie waar ons land een unieke positie in heeft.

TNO heeft alles in huis om met de industrie ook in optische communicatie wereldwijd voorop te lopen. Er is ruim vijftig jaar kennis en ervaring met het ontwerpen, bouwen en testen van precisie instrumenten voor de ruimtevaart. Daarbij wordt hoogwaardige expertise op gebieden als optica, optomechanica, thermodynamica, materialen en ICT gecombineerd.

Prominente rol maakindustrie

TNO is bezig een ecosysteem te bouwen waarin de Nederlandse maakindustrie een prominente rol is toebedeeld. Het gaat om de ontwikkeling van losse componenten tot subsystemen en zelfs volledig geïntegreerde grond en space terminals. TNO is in staat alle benodigde wetenschappelijke expertises en kunde van het bedrijfsleven nationaal en internationaal te bundelen tot een krachtig en efficiënt geheel.

Hoge snelheid, lage kosten

De belangstelling van het bedrijfsleven is groot, zowel om mee te doen als wat betreft de nieuwe mogelijkheden. Optische communicatie maakt aanzienlijk hogere datasnelheden mogelijk en dat tegen een fractie van de kosten. De grond- en ruimtestations moeten in eerste aanleg tot 10 Gbit/s kunnen verwerken en daarna tot 100 Gbit/s. TNO werkt zelfs al aan technologieën om 10 terabit per seconde mogelijk te maken.
De te ontwikkelen technologie en apparatuur is interessant voor satellietoperators, serviceproviders, systeemintegrators, de maakindustrie. De eerste stap is een prototype bouwen en een dataverbinding te realiseren met een CubeSat.

Succes

Met Airbus Nederland is in 2018 een licentiecontract afgesloten om samen de volgende generatie optische grondstations te ontwikkelen.

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.