Komkommers

Hollandse komkommer is veilig!

Duitsland is een grote afnemer van de Hollandse komkommer. Even dreigden berichten over pesticideresiduen hieraan een einde te maken, maar daar stak TNO een stokje voor.

In Duitsland ontstond eind jaren tachtig grote ongerustheid over mogelijke giftigheid van Nederlandse komkommers. Men had ontdekt dat in kassen soms komkommers en bloemen tegelijk werden geteeld, en was bang dat pesticiden die voor bloemen gebruikt worden ook op de komkommers zouden kunnen komen. Met alle dodelijke gevolgen voor de mens van dien! Eet maar geen komkommers uit Nederland meer, was het advies.

Minstens 5 kilo komkommer per dag

Het Centraal Bureau Tuinbouwveilingen zag de bui al hangen en benaderde TNO in Zeist.

Dankzij hun jarenlange ervaring met het bijna dagelijks controleren van pesticideresiduen op sla konden de specialisten van TNO binnen één dag het probleem ontzenuwen. TNO kwam na een snelle analyse tot de conclusie dat je minstens 25 kilo komkommer per dag moet eten voordat van een mogelijk risico voor de mens gesproken kan worden.

Het goede nieuws bereikte al snel de Duitse consument. Met het gezag van TNO als onafhankelijke instelling kon het publiek worden gerustgesteld. Het importverbod werd opgeheven en de export van komkommers kon weer worden voortgezet.

Kijk hier voor huidige TNO-activiteiten in kas- en tuinbouwbranche.
Impactverhalen van TNO
Contact

Ir. Egon Janssen

  • glastuinbouw
  • kassenbouw
  • MKB
  • loket
  • tuinbouw

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.