“We willen met z’n allen de wereld een stukje beter maken”

Het traineeship van Michiel van den Baar startte op een afdeling die zich bezighoudt met duurzame chemie. TNO kan hierin echt een verschil maken, vindt hij.

“De energietransitie boeide me al tijdens mijn studie Werktuigbouwkunde. Bij TNO leer ik nu wat écht komt kijken bij het ontwikkelen van nieuwe procestechnologieën waarmee energie uit duurzame bronnen kan worden benut. Op die manier kunnen we de industrie verduurzamen en daarin moet nog zo veel gebeuren. Ik weet zeker dat ik ook de volgende twee delen van mijn traineeship binnen dit domein wil werken, bijvoorbeeld als onderzoeker of projectleider.”

Aan radertjes draaien

“Op dit moment werk ik onder andere mee aan een project waarin we een duurzaam alternatief ontwikkelen voor de productie van PET-plastic. We willen de industrie laten zien hoe ver we hier al in zijn. Bedrijven willen natuurlijk weten hoeveel het proces kost en oplevert voor ze de technologie in gebruik nemen. Voor hen reken ik business cases door waaruit blijkt hoe positief of negatief de technologie voor hen uitpakt en aan welke radertjes we met onderzoek kunnen draaien om de uitkomst te verbeteren.”

Intrinsieke motivatie

“Het energietransitievraagstuk in al zijn complexiteit heb ik altijd al boeiend gevonden. Daar wilde ik na mijn studie graag mee verder. Tijdens een bedrijvendag woonde ik een presentatie bij van vier TNO’ers die aan de hand van hun agenda lieten zien hoe gevarieerd hun werk is, en hoe maatschappelijk relevant. Hun enorme intrinsieke motivatie raakte me meteen. We willen met z’n allen de wereld een stukje beter maken, dat gevoel. Bij TNO kan dat. Geen bedrijf evenaart TNO in de vette dingen die we hier doen en onze voorhoederol in de technologische ontwikkeling.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Het traineeship van TNO is een ideale manier om te ontdekken waar je hart ligt en waar je goed in bent. We worden niet per se klaargestoomd voor een managementfunctie, het is vooral belangrijk om een brede interesse en diepgaande kennis te ontwikkelen. TNO is een echte netwerkorganisatie. Daarin moet je je mannetje kunnen staan. Daarom is er binnen het traineeship veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Een klein voorbeeld: een tijdje geleden kregen we een workshop over omgaan met weerstand bij jezelf. Een aikidomeester deed oefeningen met ons. Een tikje zweverig, dacht ik eerst. Maar een paar weken later bevond ik me in een situatie waarin ik dacht: en nu ga het toepassen. De meeting leidde tot een totaal andere, en veel betere uitkomst.”

VN-doelstellingen

“Met een groepje van vier trainees met verschillende achtergronden denk ik na over hoe we de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties kunnen gaan integreren in de bedrijfsvoering van TNO. Dit doen we samen met de CSR Steering Committee van TNO. Bij TNO kunnen we natuurlijk niet om duurzaamheid heen, het behoort tot onze core business. Ik vind het leuk om voor dit project de hele organisatie door te gaan en mijn collega’s hier nog meer bewust van te maken.”

TNO'ers in beeld

TNO Job alert

Volg TNO op social media

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.